Hoppa till sidans innehåll

Debatt: 6,5-hälsning

11 MAJ 2015 14:32
 • Uppdaterad: 11 MAJ 2015 14:36

Fiaskot i Ravlunda

Årets SM i fältskytte går till historien som ett av de absolut sämsta som någonsin genomförts. Kritiken skall i första hand riktas mot tävlingsledningen och utan tvekan mot tävlingsledaren Lars Lennartsson, som ju tillika är ordförande i Gevärssektionens regelkommitté.

Var inte själv på plats, men mängder av telefonsamtal och mail visar med all tydlighet hur missnöjda skyttarna var. Kritiken riktas främst mot:

 • Att man tillät mobiltelefoner under tävlingen
 • Att man ändrade utlovade skjuttider för SMvet och SMjun
 • Att man stängde matsalen innan alla som köpt mat hunnit till serveringen

Mobiltelefoner användes under tävlingen

I vår regelbok står klart skrivet att ”Mobiltelefoner är förbjudna”. Upproparen påpekade också med all tydlighet att mobiltelefoner var förbjudna.

När skyttarna efter särskjutningen i kikarklassen skjutsades till samlingsplatsen berättade vinnaren att han under tävlingen använt en app i mobiltelefonen för ställa in vindavdrift och avstånd. När Dan Walker som förlorade särskjutningen kom till samlingsplatsen påpekade han att vinnaren använt mobiltelefon under tävlingen, men tävlingsledningen nonchalerade helt hans påpekande. Att lämna frågan till juryn var inte aktuellt.

Dan Walker som förlorade särskjutningar har nu i efterhand skickat en skrivelse till tävlingsledningen. Denna skrivelse bifogas detta mail.

Han fick omgående följande svar från Lars Lennartsson:

Hej Dan!

Tack för dina positiva ord om genomförandet och det natursköna Ravlunda skjutfält och grattis till en fantastiskt fin prestation.

Även om dina synpunkter, angående segrarens hjälpmedel, lämnades muntligt behandlades ärendet ingående i tävlingsledningen (således ej utebliven hantering).

Visserligen står det i regelverket att mobiltelefon inte får användas på fältskjutning, underförstått som kommunikationsmedel. Detta är inskrivet under den tiden en mobiltelefon endast var en telefon och kommunikation mellan skyttar skulle förhindras. (Samma gäller f.ö. hörselskydd med kommunikationsutrustning.) Användningssättet av mobilen kan i det här fallet likställas med utskrivna tabeller, liten handdator etc. och vi kunde därmed inte finna stöd för vidare åtgärd i ärendet. 

Vill passa på att tacka för framförda synpunkter i ärendet och de kommer naturligtvis att utgöra underlag i kommande diskussioner inför eventuella ändringar i regelverket.

Hälsningar
Lars

Om nu frågan behandlats omgående i tävlingsledningen så var det mycket underligt att Dan Walker inte fick något besked om deras ställningstagande. I så fall hade han ju kunnat gå vidare till juryn. Men han fick inget svar alls på sitt påpekande.

Kan inte förstå att det skall behöva göras några förändringar i regelverket, antingen är mobiltelefoner förbjudna eller också är de tillåtna. I dagsläget är det förbjudna. Skulle man öppna för användande av mobiltelefoner i fältskyttet skulle stationscheferna få ett h----e. Då måste man ju kolla att varje skytt bara tittar på tillåtna sidor. I annat fall kan man ju avläsa mottagna SMS, MMS och mail.

Jag och många med mig tycker att det var en stor SKANDAL att inte vinnaren diskades, när han själv berättat att han använt otillåtna hjälpmedel. Vad gäller nu efter regelkommitténs ordförandes ställningstagande, är mobiltelefon på fältskjutningar tillåtet eller inte????????????????

 

Ändrade skjuttider för SMvet och SMjun

Många, speciellt av våra äldre skyttar har problem med synen och har svårt att hinna med på de korta skjuttiderna i fältskytte. Därför rekommenderar regelboken fr o m hösten 2012 att alla veteraner (55-65-70-75) skall skjuta på den längre skjuttiden. Så skedde också vid SM i Stockholm 2013. Förra året i Västergötland var man tillbaka på de kortare tiderna för SMvet. Man hävdade att det var ett misstag och att man blivit uppmärksammad på problemet för sent.

När det var dags för årets SM så fick jag några frågor från skyttar, speciellt de lite äldre, om vilka skjuttider som skulle gälla i år. Jag skickade då ett mail till tävlingsledaren Lars Lennartsson och frågade vad som skulle gälla. Fick omgående ett klart och tydligt besked från Lennartsson:

Vi kommer att följa regelbokens rekommendationer och således:

 • SM öppen klass - korta tider
 • SM kikare - korta tider
 • SM vet – långa tider
 • SM jun – långa tider
 • RM vet – långa tider

Denna information spred jag då så gott jag kunde för att hjälpa skyttarna i deras beslut att delta eller ej och i så fall om man skulle skjuta SMvet eller RMvet.

Ingen ytterligare information lämnades och skyttarna tränade på nogrannhet i st för hastighet för att komma förberedda till årets SM. Man lade ner mycket pengar på träning, resa och övernattning. Tävlingsdagen nere i Ravlunda fick man plötsligt veta att ovan utlovade tider inte gällde. Nu skulle plötsligt SMvet och SMjun skjuta på de kortare tiderna. Många skyttar hade nu tränat och rest helt i onödan och det var egentligen ingen mening för dem att ställa upp.

Visst är det underligt att utlovade förutsättningar som stämmer med rekommendationerna i vårt regelverk inte står fast på en så stor tävling som SM. Kommande års arrangörer kommer att få svårt att locka veteranerna till nästa års SM, speciellt de veteraner som skjuter i 65-70-75. Oavsett vad som lovas i inbjudan och annan information så har man ju nu sett att man inte kan lite på sådan info. Förutsättningarna kan förändras kort före start utan några diskussioner. SKANDAL är ett ord som är lindrigt i dessa sammanhang.

 

Matsalen stängde utan att alla som köpt mat hunnit äta

Har också fått besked om att matsalen stängde innan de sista patrullerna kommit in. Således var det en hel del skyttar som köpt mat i förväg som blev utan!

Detta är ju en av de viktigaste frågorna att tar man emot beställningar så måste man ju också se till att lunna leverera det som köps.

 

Övriga klagomål

Några ytterligare frågor som förts fram till mig, dock inte lika frekvent som ovanstående tre frågor.

 • På något mål gick inte figurerna fria från gräs. Detta innebar att man som skytt inte såg botten på figurerna
 • På 1/7-delen hade man satt fast figurerna på väv, vilket innebar att träställningen lyste igenom väven

 

Sammanfattningsvis menar skyttarna som var på plats att årets SM var ett av de sämsta som genomförts och det lockar inte till fortsättning.

 

Jag undrar nu vad har du för uppfattning i dessa frågor? Hör av dig till mig med ett enkelt mail, så lovar jag att föra synpunkterna vidare utan att ange namnet på den som lämnat synpunkterna.

Vad skall vi göra när vi har en Gevärssektion som inte kan se till att verksamheten fungerar. Det verkar som man vill göra allt för att ta död på 6,5-verksamheten. En tidigare ordf i Gevärssektionen har ju yttrat att 6,5-skyttet är snart borta för det finns ju inte på OS-programmet.

Har vi förtroende för Gevärssektionen efter dessa tävlingar!

Har vi förtroende för tävlingsledaren i Ravlunda, Lars Lennartsson. Han är ju ordförande i regelkommittén och skall se till att vi har ett regelverk som fungerar. Enligt uppgift har man inte haft ett enda möte i regelkommittén på 1½ år. Lennartsson är ju också vice ordf i Gevärssektion och ledamot i styrelsen för Svenska Skyttesportförbundet.

Hur skall vi göra för att påverka valet till Gevärssektionen. Man har ju beslutat att sektionens årsmöte läggs i samband med luftgevärs-SM. Detta innebär att frågor som rör 6,5-skyttet och olika typer av val m m alltid styrs av luftgevärsskyttar. De kommer ju alltid att vara i majoritet på dessa möten. Är man rädd för att lägga mötena på en disciplinneutral plats t ex dagen före Skyttesportförbumndets årsmöte??

 • Skall vi kanske än en gång försöka få en egen sektion för det nationella skyttet (vi har ju blivit nekade en gång tidigare)
 • Skall vi bilda en egen organisation (vem kan leda en sådan omorganisation)
 • Skall vi via namninsamlingar och liknande försöka få bort de ledamöter i Gevärssektionen som verkar vilja förstöra för det nationella 6,5-skytte

 

Kom med förslag vad vi skall göra!!!

 

Tyck till och hör av dig! Jag vill ha så många synpunkter som möjligt!!!

 

klasg

 

Min mailadress:  This is a mailto link

Skribent: Bo Knoblauch
E-post: This is a mailto link

,

Inbjudan & Resultat
Nyheter & Tips
Skicka in här

  This is a mailto link


 Bo Knoblauch
070-769 78 30  

Administratör

Skyttesport Värmland


Annonser

 

 

 

skytteserv rund_1