Hoppa till sidans innehåll

Debatt: 6,5-tankar

01 JAN 2014 16:36
Skyttekamrater!
Först och främst får jag önska er alla ett riktigt GOTT NYTT SKYTTEÅR. Själv befinner jag mig ju i en del av landet där aktiviteterna på 6,5-skyttet fortfarande är förhållandevis stora. Vi startar säsongen redan nu på lördagen med en figurskjutning för att fortsätta nästa helg med årets första fältskjutning.
  • Skapad: 01 JAN 2014 16:36

Kan bara beklaga att vi inte heller till detta årsskiftet fick någon uppdatering av vårt nationella regelverk. Det verkar vara enklare att få till stånd ändringar i det internationella regelverket än i det nationella. De flesta idrotter moderniserar sin verksamhet och anpassar sig till samhällets utveckling, t ex backhoppning, skidor, kanot, rodd, brottning, internationella skyttet, bågskyttet, men inte vi i det nationella skyttet. Vi står stilla…….. trots att många förslag finns och trots att kraven i vissa
frågor är stora bland de aktiva 6,5-skyttarna.

 

Några exempel på framförda önskemål om förändringar som
framförts under den senaste tiden..

1.       Får vi som norrmännen sticka in handen i remmen i banskyttet. Oklart efter 2013-års SM. Får remmen röra vid geväret.

2.       Tillåtet med pipförlängning för att maximera visirlinjen??

3.       Ändring av förberedelsetiden i fältskytte

 

Dessutom finns ju sen 3-4 år tillbaka följande önskemål från en stor majoritet av de aktiva 6,5-skyttarna.

 

4.       För många veteranklasser. Önskemål finns att snarast gå ner till i varje fall 3 st. (Ex 55-65-72)

5.       6,5-skyttarna vill gå tillbaka till att klassificera om vid årsskiftet. Som det nu är klassificerar halva landet om den 1/10 och andra halvan 1/1. Detta gynnar ingen!

6.       Vad skall gälla om man har för många skott på tavlan i banskytte. Dels när man skjuter i form av femskottsserier och dels när man skjuter finaler med markering efter varje skott. Är det vettigt att man alltid får räkna de bästa när det finns ett skott för mycket på tavlan?

7.       En annan regelfråga är ju den som gäller kikarskyttarna. De lever ju nu i ett
vacuum. Vid Skyttesportförbundets årsmöte meddelades att man skulle söka SM-status för dessa skyttar! Har det hänt något i denna fråga? Ingen som vet?? Men trots allt är det väl så att man måste få fram ett regelverk för denna verksamhet. Finns inget sådant i dag och då blir det väl svårt att genomföra ett SM utan regler. Förslag har lämnats till regelkommittén och dessutom har informerats om kompetenta personer i denna verksamhet varit positiva att ställa upp som bollplank när ett regelverk skall arbetas fram.

 

Andra frågor som är aktuella och där dialogen lyser med sin frånvaro:


Vilket generellt resultatsystem skall vi använda nu när Shooter är på väg ut! Shooter fungerar ju inte på de nya datorerna med operativsystem som inte är dos-baserade.

Problemet med indTA som enligt många är för komplext för att användas fullt ut. Vi kommer att försöka använda tävlingskalendern i indTA, men skickar inbjudningar och resultat till Värmlands och Västerbottens hemsidor, där man är betydligt mera positiva till att ta emot resultat från olika tävlingar. Där behövs inga licens-id í resultatlistorna för att få dem publicerade, vilket man kräver på Skyttesportförbundets hemsida.

 

Ja, som du ser så ökar frågorna om 6,5-verksamheten. Jag har uppfattningen att även om önskemål om att modernisera och att göra verksamheten mera attraktiv framförs gång efter gång så händer ingenting. Man får inte heller igång någon diskussion i de aktuella frågorna som de aktiva för fram. I stället försöker man tiga ihjäl de synpunkter som gång efter gång framförs!

 

Är övertygad om att vår verksamhet hade mått mycket bättre av en öppen dialog med de aktiva!

 

Vad tycker du?

 

Hör gärna av dig med synpunkter om ovanstående!!

 

Än en gång GOTT NYTT SKYTTEÅR!!!

 

klasg

Skribent: Bo Knoblauch
E-post: This is a mailto link

,

Inbjudan & Resultat
Nyheter & Tips
Skicka in här

  This is a mailto link


 Bo Knoblauch
070-769 78 30  

Administratör

Skyttesport Värmland


Annonser

 

 

 

skytteserv rund_1