Hoppa till sidans innehåll

Debatt: 6,5 Verksamhet

04 DEC 2015 16:16
Snart kan vi göra bokslut för ytterligare ett år och det är väl tyvärr inte speciellt mycket som hänt inom 6,5-verksamheten.
  • Uppdaterad: 04 DEC 2015 16:18

Vi fortsätter att tappa skyttar och verksamheten minskar. Räknar snabbt till att vi har ett 10-tal gamla FSR-förbund som knappast har någon 6,5-verksamhet kvar. Vid årets SM i banskytte var det endast 10 distrikt som kunde mönstra femmannalag och vid fält-SM var det endast 8 distrikt som kunde mönstra lag. Det är inte så länge sedan det var 27 förbund som ställde upp med var sitt 10-mannalag på SM:en.

 

Nuläget

Givetvis är utvecklingen i samhället en bidragande orsak till den branta nedgången av 6.5-skyttet. Men verksamheten underlättas ju inte då beslutsfattarna i gevärssektionen inte anammar de synpunkter som förts fram från de aktiva skyttarna. Vi har ju nu under 6 år fört fram tre frågor som mellan 75-90 % av de tillfrågade aktiva vill ha en förändring:

  • Klassificeringsdatumen
  • Antalet veteranklasser
  • För många skott på tavlan i banskytte

 

Tävlingskalendern på hemsidan

Naturligtvis har vi behov av en gemensam tävlingskalender där vi kan hitta bl a alla inbjudningar och resultat. Men varför passar inte den nuvarande tävlingskalendern för 6,5-verksamheten. Jo, efter att ha pratat med en hel del aktiva har det framkommit att det är användarvänligheten som saknas. Mycket bättre att gå till Värmlands hemsida där finns allt lätt åtkomligt och inga problem att hitta det man vill se. I första hand har framkommit tre saker som gör att man inte väljer tävlingskalendern på Skyttesportförbundets hemsida:

  • Skall en inbjudan läggas upp, så måste den godkännas av någon. Detta komplicerar för den förening som skall arrangera en tävling
  • Man måste ta fram inbjudan och resultatlistor i ett viss format och sedan själv lägga in den på hemsidan. Detta klarar inte alla av och här borde finnas någon som man kunde maila inbjudningar och resultat till, där denna hjälp omvandlade dokumenten till rätt format och sedan lade upp dem på hemsidan. Rykten säger att pistolsektionen har sådan hjälp men att gevärssektionen inte tycker att det är nödvändigt.
  • Kravet att resultatlistor som tas fram manuellt alltid skall innehålla alla skyttars licens-id är ju det definitiva stoppet för att överhuvudtaget försöka att få in resultaten på denna sida. Man undrar ju varför skall man lägga ned timmar på att komplettera en resultatlista med licens-id när sedan ingen tittar på det och ingen har nytta av det?

Skall alla discipliner, även 6,5-verkamheten, använda tävlingskalendern, så måste vi få en person/funktion dit vi kan maila inbjudningar/resultatlistor. Här får man godkänna/förkasta inbjudningar och göra om dem till rätt format och lägga ut dem på hemsidan.

Givetvis skall man sedan ta bort kravet på det onödiga arbetet med att komplettera alla resultatlistor med lic-id.

 

Tävlingskalendern kommer inte att användas av 6,5-skyttarna förrän den information man söker finns på hemsidan. Denna information kommer dit först när det blir lätt för en arrangör att få in dessa uppgifter.

Har hört att man nu arbetar om den existerande tävlingskalendern, men enligt uppgift tar man inte bort någon av ovanstående bromsklossar. Man förändrar tydligen tävlingskalendern för att underlätta för de redan frälsta. Detta i stället för att försöka få med de verksamheter som idag vänder sig till Värmlands hemsida i stället för att gå in på skyttesportförbundets sida.

 

Tävlingslicens-id

Varför alla dessa krav på att tävlings-id skall anges vi alla anmälningar? Detta är helt onödigt! Den enskilde skytten behöver inte ens känna till sitt id-nummer.

Kräv i stället att arrangörerna till alla tävlingar med föranmälan skall kolla upp och gå i god för att de anmälda skyttarna har löst tävlingslicens. Detta görs väldigt enkelt via Skyttesportförbundets hemsida, när man har alla anmälningar inne. Man söker först på förening och sedan på namn och på sätt prickar man av alla, en efter en. Det är gjort på en tävling med ett par hundra deltagare på 10-15 min.

När det gäller tävlingar som har anmälan på plats bör utsedd person på sektion eller kansli slumpmässigt kolla igenom deltagarna på dessa tävlingar.

GÖR DET ENKELT FÖR SKYTTAR OCH FÖRENINGAR ATT ANMÄLA TILL TÄVLINGAR.

 

Kikarskyttet

Att reglementet för kikarskyttet inte är tillräckligt fick vi ju med all tydlighet veta vid fält-SM i Ravlunda. Man lovade då omgående att man skulle komplettera och förtydliga reglementet så att liknande problem inte skulle uppstå igen. Fortfarande 6 månader efter Ravlunda har ingenting hänt med vårt reglemente.

I Stockholmstrakten har vi glädjande nog många kikarskyttar och många av dem är väldigt kunniga inom sitt område. Därför gick vi under 2013 igenom vårt regelverk och föreslog kompletteringar till den då existerande texten, så att även kikarskyttarna hade regler att följa. Detta förslag skickades till regelkommittén, men det användes inte. Vi har nu återigen skrivit ned de regler som bör gälla för kikarskyttarna. Detta skickades in till samtliga ledamöter i Gevärssektionen för c:a en månad sedan.

Vi får se om något händer, annars får vi väl snart återigen se en Ravlunda-situation eftersom kikarskyttet utvecklas på olika sätt i vårt land, då det inte finns tillräckliga föreskrifter om vad som skall gälla.

 

Dialogen

Vår gevärsledare har ju varit ute på våra större tävlingar och pratat med skyttarna och visst känns det som han är lyhörd för de diskussioner som förs ut på banorna och i terrängen. Men vad hjälper det när alla 6,5-frågor som tas upp av honom röstas ner av majoriteten. Man undrar ju lite varför inte 6,5-ledarens ord väger tungt i frågor som rör den verksamheten.

 

Beslutsprocessen

Tittar vi på hur förslagen behandlas av gevärssektionen och dess regelkommitté så är det väl endast en eller i bästa fall två av de nio ledamöterna som är positiva och förstående till de önskemål som framförs av de aktiva 6,5-skyttarna. Är det rätt att det skall finnas en klar majoritet av ledamöter som i första hand är intresserade av 10 och 50 m när det skall beslutas om 6,5-verksamheten?

Tyvärr är det ju en låst situation just nu. Drar vi en linje Göteborg-Trollhättan-Norrköping så kommer alla operativa ledamöter i gevärssektionen från söder om den linjen. Det är ju bekant för de flesta att den s k sportskytteverksamheten har sitt starkaste fäste i södra Sverige. Gevärssektionen beslutar sedan att lägga sina årsmöten i samband med att luftgevärs-SM arrangeras. På dessa möten finns då naturligtvis en majoritet av personer som har sitt största intresse i luftgevärsverksamheten. I bland dyker någon enstaka 6,5-intresserade upp på dessa möten, men naturligtvis väger inte denne persons åsikter särskilt starkt. Detta innebär då att det är ett antal luftgevärsintressenter som fattar de avgörande besluten även för 6,5-verksamheten. Detta har inneburit att det inte är lönt att skicka in 6,5-motioner till årsmötet, de har en minimal chans att bli neutralt belysta och blir då också givetvis svåra att få igenom.

Vi dessa årsmöten sker ju också valen såväl till gevärssektionen och till valberedningen. Detta innebär att en ev kandidat med fötterna i 6,5-verksamheten inte har speciellt många supportrar bland de röstande. Förra året fanns tydligen förslag på en kandidat från norra Sverige, men denne avfärdades enligt rykten av valberedningen för att det skulle bli för dyrt att välja in denne person. Tilläggas bör att de allra flesta mötena tydligen sker som telefonmöten. Hur skall vi få till stånd en förändring som innebär att även de nationella frågorna får en allsidig belysning och att beslut fattas för det nationella skyttets bästa?

 

Framtiden

Årsmötet 2016 kommer tydligen att hållas i Vindeln i Västerbotten och det lär väl inte bli någon majoritet av 6,5-intressenter där heller. I Västerbotten finns det väl endast kvar ett par föreningar som fortfarande är aktiva i det nationella 6,5-skyttet.

Nej, det positiva ligger väl i att valberedningen har visat intresse i att få in kandidater till valet till gevärssektionens styrelse så man kan bredda kompetensen i Gevärssektionen. Här från Mälardalen vet jag att det skickats in förslag på en 7-8 kandidater som alla är välmeriterade. Själv vill jag väldigt strakt framhålla Kjell Johansson från Hofors. En kandidat som jag tror väl skulle fylla en plats i styrelsen i Gevärssektionen. Kjell är involverad i Jägarförbundet och har under 2015 gjort sett strålande jobb i att föra upp Hofors 52 placeringar i den riksomfattande näringslivsbarometern. Kjell är dessutom kunnig och intresserad av allt vårt skytte.

Har du egna idéer om kandidater som tillsamman med Stefan Jakobsson kan stå upp för och försvara 6,5-frågorna så tveka inte.. Skicka ditt förslag till Ingemar Gustafsson i valberedningen på mailadress: This is a mailto link .

 

Lycka till med fältskyttesäsongen och måhända kanske vi ses någonstans ute i terrängen.

 

klasg

 

PS!  Har du synpunkter på ovanstående eller några idéer som rör 6,5-skyttet så hör gärna av dig med ett mail. Jag lovar att föra det vidare anonymt. Enda undantaget är att om det är kritik mot en enskild namngiven person så kan jag inte gå vidare med det eftersom jag ju fått en ”erinran” från Skyttesportförbundet och riskerar att bli föremål för disciplinära åtgärder.

Skribent: Bo Knoblauch
E-post: This is a mailto link

,

Inbjudan & Resultat
Nyheter & Tips
Skicka in här

  This is a mailto link


 Bo Knoblauch
070-769 78 30  

Administratör

Skyttesport Värmland


Annonser

 

 

 

skytteserv rund_1