Hoppa till sidans innehåll

Debatt: Nationellt skytte

25 FEB 2016 21:34
Idag fick jag första numret av tidningen Skyttesport i brevlådan och av denna framkom att det kommer ett nytt nationellt regelverk inom den närmaste tiden.
  • Uppdaterad: 25 FEB 2016 21:40

Skall bli spännande att se om man då äntligen tagit hänsyn till de önskemål som framförts av 6,5-skyttar. Vi har ju inte haft så stort gehör hittills. Tänker då i första hand på:

 

  • att flytta klassificeringstidpunkten till årsskiftet
  • att gå ner till tre veteranklasser
  • att ändra regelverket när det är för många skott på tavlan

 

Redan nu har det på många håll börjat cirkulera ett illavarslande rykte som rör det nationella skyttet i korthålls. Vill betona att det bara är rykten, men det sägs från vanligtvis välunderrättat håll att man beslutat att ändra grundomgången i nationellt korthåll. Hittills har vi ju skjutit 10 ligg + 5 stå + 5 knä, ett program som av många tycks vara i svåraste laget. Ryktet säger nu att man beslutat att göra det ännu svårare och gå över till att skjuta en kvartsmatch (3 x 10) som grundomgång i det nationella programmet.

 

Om det är sant så är det ett beslut som fattats helt utan remissförfarande till distrikten, av sportskyttarna i gevärssektionen. Man kan inte heller gjort någon större konsekvensanalys i frågan. Varför har man inte inhämtat de olika distríktens åsikter i en så viktig fråga. Det är ju inge ide att flagga upp dem på årsmötena för dessa är ju nästan enbart besökta av luftgevärsfalangen.

 

Vad vill man egentligen åstadkomma med en sådan elitfixering i det nationella programmet? Ja ingen vet, tror inte ens att de beslutande har satt upp något mål med en sådan förändring!

 

Den stora frågan är ju varför man skall utplåna det nationella korthållsskyttet. Någon annan anledning kan ju knappast finnas.

 

Det nationella skyttet står ju för breddverksamhet där alla, oavsett förmåga, skall trivas och kunna tävla mot jämnbördiga motståndare. Det nationella skyttet strävar ju också att få med så många som möjligt i verksamheten.

 

Beslutet att gå över till sportskytteprogrammet även i den nationella verksamheten tror jag kommer att vara förödande. En uppskattning från min sida är att vi kommer att tappa 80-90 % av de nationella korthållsskyttarna när detta genomförs fullt ut. Övergångsvis kommer det säkerligen att arrangeras en del tävlingar med det gamla programmet och så länge det görs, så finns skyttarna kvar. Men SM m fl större tävlingar kommer då att börja med 3 x 10 och på sikt kommer givetvis den regionala/lokala verksamheten att anpassas till detta program.. Finns det någon enda, förutom sportskyttefalangen i södra Sverige som tror att denna förändring kommer att generera fler aktiva i våra led??????

 

Det är inte så konstigt att vi nationella skyttar börjar att undra om gevärssektionen vill avveckla den nationella verksamheten och de ideer som härstammar från FSR-tiden. Vi kan ju notera följande om ovanstående rykten om förändringen i nationella korthållsprogrammet stämmer:

 

  1. Det nationella flaggskeppet 6,5-skyttet får det allt svårare och önskemål om förändringar i verksamheten nonchaleras helt av Gevärssektionen. Över 90 % av de aktiva vill t ex flytta klassificeringstiden till 1 jan, men detta önskemål nonchaleras helt utan någon som helst motivering.

 

  1. Inom korthållet försvinner nu helt de nationella ideerna i banskyttet. Hur länge får vi ha kvar korthåll-fält???

 

 

3.       I luftgeväret har vi endast kvar sittandeskyttet, med de nationella ideerna som grund.

 

Beklagligt är ju att de styrande tydligen till väldigt stora delar saknar kontakterna med de aktiva. Vet den beslutande sportskyttefalangen något om den breda verksamhet som bedrivs i mellersta och norra delarna av vårt land.

 

Om det nu är så att man styr mot en avveckling av den nationella verksamheten så är det väl lika bra att säga detta i klartext. Det skulle spara mycket arbete och onödig irritation. Är den

nuvarande fientligheten mot breddverksamheten förankrad i Skyttesportförbundets styrelse??

 

Ja, frågorna är många och för egen del kan jag bara konstatera att de hittills ökande korthållsaktiviteterna under sommaren nu kommer att få ett abrupt slut, med den ovan skisserade förändringen.

 

Vad tycker du om ovanstående? Hör gärna av dig med synpunkter! Jag lovar att föra dem vidare om du inte namnger någon person i synpunkterna. Jag riskerar ju disciplinära åtgärder från Skyttesportförbundets sida, om jag anger eller vidareför namnen på någon person som är involverad i frågan.

 

Jag väntar på dina åsikter!

 

klasg

Skribent: Bo Knoblauch
E-post: This is a mailto link

,

Inbjudan & Resultat
Nyheter & Tips
Skicka in här

  This is a mailto link


 Bo Knoblauch
070-769 78 30  

Administratör

Skyttesport Värmland


Annonser

 

 

 

skytteserv rund_1