Hoppa till sidans innehåll

Debatt: Skyttenytt

18 MAR 2016 20:39
Gevärssektionens årsmöte är nu avklarat och glädjande nog var det välbesökt, troligtvis med en majoritet av luftgevärsskyttar eftersom de ändå fanns på plats i Vindeln.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2016 20:41

Nu har ju också resultatet offentliggjorts av de diskussioner som förekommit i regelkommittén under senaste tiden. Allt finns nu att se på Skyttesportförbundets hemsida under Gevärsfliken. Tyvärr har man ju inte i själva regelverket markerat vilka ändringar som gjorts, så det är inte så lätt att hitta detaljerna. Ändringar finns emellertid i rubrikform på hemsidan så det är bara att leta vidare.

Vill härmed framföra ett stort TACK till berörda beslutsfattare i regelkommittén som har gjort ett bra arbete och jag hittar direkt sex punkter som direkt berör och påverkar det nationella skyttet positivt som jag ser det. Jag hittar inte heller något direkt negativt. Gjorda förändringar gäller tydligen med omedelbar verkan.

 

För den som ännu inte tagit del av förändringarna så vill jag kommentera ovan nämnda sex punkter:

 

1. Tidpunkten för omklassificering är nu ändrad till att vara den 1 januari i alla grenar. En mycket positivt förändringar som en majoritet av framförallt 6,5-skyttarna har längtat efter.

2. Rykten om att grundomgången i nationellt korthåll skulle ändras till 3 x 10 visade sig som tur var vara överdrivet. Man kommer att införa ett alternativt program i nationellt korthåll med grundomgången skall vara sportskyttets kvartsmatch (3 x 10). Men det program som tidigare gällt finns som tur är fortfarande krav som grundprogram. Från vanligtvis välunderättat håll har man sagt att det alternativa programmet skall ut på remiss till distrikt, föreningar och att även enskilda skyttar skall få möjlighet att tycka till om förslaget att grundomgången i nationellt korthåll skall vara en kvartsmatch. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt då gör sin stämma hörd och säger vad man tycker om det alternativa programmet som ju grunden innebär att man ersätter ett nationellt fungerande program med ett mera sportskytteliknande.

3. Många klarläggande har nu gjorts vad beträffar kikarskyttet. Mycket positivt så vi slipper att se att denna verksamhet utvecklas på olika sätt i olika delar av landet. Detta borde givetvis ha gjorts före det första SM:et för kikarskyttar. Då hade vi sluppit de diskussioner som förekommit under det senaste året.

4. Alla åldersklasser anges nu på samma sätt, d v s att klassen benämns med lägsta ålder för resp åldersklass. Innebär att ungdomsklasserna byter namn. Har också inneburit att vi nu fått ytterligare en åldersklass klass 17 för skyttar i åldern 17-20 år. Man kan ju ifrågasätta om denna klass verkligen behövs. Vi har ju inte haft något liknande tidigare. Skyttar i dessa åldrar kan väl mycket väl skjuta i prestationsklasserna. Nu har vi fyra åldersklasser för ungdomar och fyra för veteranerna. Själv tyckte jag det hade räckt med tre av vardera.

5. Förtydligande av att elektroniska hjälpmedel (t ex mobiler och liknande) inte är tillåtet i fältskyttet. För de flesta har ju detta varit känt sen tidigare, men eftersom vissa trott att det varit tillåtet att mäta in avstånd med hjälp av appar i mobilen så är ju detta klarläggande bra.

6. Ändrade regler för armbågsmattor/liggunderlag. Bra att man här varit proaktiv och underlättat för speciellt kikarskyttarna som behöver liggunderlaget för sina benstöd på vissa underlag.

 

Än en gång vill jag framföra min glädje över dessa positiva förändringar. Min förhoppning är nu att man i framtiden skall lyssna mera på de aktiva och noggrant analysera konsekvenser av föreslagna förändringar.

Vill också passa på att tacka alla ni som kommit med olika inlägg i debatten. Jag är övertygad att dessa har påverkat beslutsfattarna att göra förändringar som tilltalar alla oss aktiva. Tusen tack till alla er som hört av sig. Tillsammans är vi starka!!!

 

Visst finns det fortfarande en del saker i regelverket som bör diskuteras vidare. Inom den närmaste tiden återkommer jag med en enkät så vi kan se vad vi aktiva står i olika frågor i vår verksamhet.

 

Kom gärna med synpunkter på de nyligen gjorda förändringarna och förslag till punkter som vi kan diskutera vidare.

 

Vi hörs och ses

 

klasg

Skribent: Bo Knoblauch
E-post: This is a mailto link

,

Inbjudan & Resultat
Nyheter & Tips
Skicka in här

  This is a mailto link


 Bo Knoblauch
070-769 78 30  

Administratör

Skyttesport Värmland


Annonser

 

 

 

skytteserv rund_1