Hoppa till sidans innehåll

Nya regelboken ?

24 OKT 2010 21:17
En ny regelbok för nationella skyttet är på väg och det skall bli spännande att se i vilken grad regelkommittén har lyssnat på skyttarna, speciellt när det gäller långdistansskyttet . Det är ju ett antal önskemål som framförts från de aktivas sida och i det läget som 6,5-skytte nu befinner sig tycker jag det är väsentligt att man verkligen lyssnar på de aktiva.
  • Skapad: 24 OKT 2010 21:17

En fråga som under de senaste åren diskuterats mycket är ju den s k proppen. Vi vet ju att i södra delarna av vårt land är ju anslutningen till regelbokens andemening om att förbättra säkerheten med en s k propp i det närmaste 100 %-ig. Lika starkt är motståndet mot proppen i vår norra landsända. Det viktigaste för de beslutande måste nu vara att ena de båda viljeinriktningarna.

Skall man ena dessa viljor är det ju väsentligt att men ger avkall på all form av prestige och komma med ett förslag som de båda viljeinriktningarna kan acceptera utan att någon skall behöva känna sig som förlorare. Men detta verkar oerhört svårt.

Ett förslag som under senaste året växt fram är att man skall ”göra proppen frivillig och att man i första hand skall använda proppen för att förenkla visitationen.”

I den enkät jag skickade ut för några månader sedan visade det sig att 81 % av skyttarna skulle acceptera ett sådant förslag. Själv är jag då övertygad om att resterande 19 % skulle följa majoriteten av skyttarna för att inte känna sig utpekade. Med andra ord skulle vi inom en förhållandevis kort period ha proppar i nästan alla bössor i stället för i de 41% som vi har i dagsläget. Detta skulle också innebära att båda sidor skulle kunna lämna frågan rak i ryggen och ingen skulle behöva känna sig som en förlorare.

Nu är den stora frågan vad är viktigast för de styrande:

Släpper man på prestigen och accepterar ovanstående förslag. Låter man målet helga medlen och på sätt få proppar i de allra flesta 6,5-bössorna i vårt land utan att det skall behöva innebära en konflikt i de aktiva leden…

eller

står man fast vid den polisiära uppfattningen om obligatorisk propp och att den skall finnas där av säkerhetsmässiga skäl… då fortsätter polariseringen och man omöjliggör en samsyn i frågan för att få in proppen..

Vad är viktigast för de beslutande????

Att acceptera en regel om att proppen införes på ett smidigt sätt enligt ovan preciserade förslag och som accepteras av en stor majoritet av skyttarna

eller

att regelkommitténs verbala hugskott om obligatorie och säkerhetsaspekter står fast, vilket sannolikt innebär att proppkonflikten kvarstår, och att en slutlig lösning förblir avlägsen.

SMIDIGHET ELLER PRESTIGE ???

klasg

Skribent: Bo Knoblauch

,

Inbjudan & Resultat
Nyheter & Tips
Skicka in här

  This is a mailto link


 Bo Knoblauch
070-769 78 30  

Administratör

Skyttesport Värmland


Annonser

 

 

 

skytteserv rund_1